Stravování v mateřské škole

Školní stravování se řídí spotřební normou (spotřební koš), která stanovuje vyživovací hodnoty a finanční normou, která stanovuje finanční limit na pořízení jednotlivých jídel. Jídelní lístky se sestavují dle zásad správné výživy s hlavní kuchařkou a vedoucí ŠJ.

Děti dostávají denně zeleninu (rajče, okurka, paprika, kedluben, ředkvičky) k dopolední přesnídávce a ovoce k odpolední svačině. V případě finanční úspory dostávají děti ovoce i po obědě. Zeleninu také upravujeme tepelně – květák, mrkev, brokolice a kapusta.

Jednou za týden až 14 dní mají děti jogurt, tvarohový výrobek, pudink apod.

Luštěniny mají také podle spotřebního koše v dostatečné míře – čočka, hrách a fazole jako hlavní jídlo a do luštěninových polévek, cizrnovou mouku používáme jako zahušťovadlo do polévek. Pomazánku k přesnídávce děláme cizrnovou nebo čočkovou. Do polévek dáváme jako vložku jáhly nebo pohanku. Sóju přidáváme do veškerých mletých mas (sekaná, čevapčiči apod.) a používáme ji místo masa do gulášové polévky.

 

Na odpolední svačinu mají děti většinou celozrnné pečivo s rostlinným máslem.

Do jídelního lístku u nezvyklého názvu pokrmu do závorky píšeme hlavní ingredience.

Pitný režim se dodržuje, děti mají k dispozici čaj, ovocnou šťávu, vitamínový nápoj.

Příloha Velikost
ALERGENY.jpg 201.92 KB
Seznam_alergennich_slozek[1].doc 36 KB